Haluan tarinallani rohkaista ja tsempata muitakin äitejä ottamaan omaa aikaa kuntoiluun ja ottamaan se ensimmäinen askel kohti terveempää ja mielekkäämpää elämää. Olin nuorena todella urheilullinen. Saan kiittää vanhempiani siitä, että minulta ei koskaan kielletty yhtään harrastusta jota halusin koittaa ja harrastaa. Pelasin lentopalloa, koripalloa, kävin uimassa, kamppailin judossa ja karatessa, väänsin ohjattua kuntosalitreeniä, pelasin vapaa-ajalla pesäpalloa ja samoilin metsissä partioharrastuksen tiimoilta. Olin todella aktiivinen lapsi ja nuori. Kuten monia muitakin nuoria myös minua alkoivat teini- iässä kiinnostaa kaikki muut asiat paitsi urheilu. Paino alkoi nousta.

Keräsin ensimmäisen raskauden myötä kroppaani lähes 40kg ylipainon.

Toisessa raskaudessa olin jo viisaampi enkä syönyt kahden edestä. Vuonna 2007 innostuin karppaamisesta (vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta) ja sain hienosti painoa pois ollen ensimmäistä kertaa aikuisiässä painoindeksin mukaan normaalipainoinen, huikea fiilis. Karppaamisen lopetettuani paino nousi jälleen. Vaikka olen ollut lähes koko aikuisiän ylipainoinen, en koskaan ole tuntenut itseäni huonommaksi ihmiseksi, huonokuntoiseksi tai epämiellyttävän näköiseksi. Olen aina omistanut hyvän itseluottamuksen ja olen osannut nauraa itselleni. Olin sopivasti paksu. Sain kivoja istuvia vaatteita, eikä minua koskaan pilkattu tai minulle ei naurettu.

Se päivä muutti elämäni

Vuosi 2013 oli käänteen tekevä. Olin kovin stressaantunut, ylipainoinen ja rapakuntoinen. Yksi kaunis päivä tuntui, että sydän tulee rinnastani ulos, kädet tärisee niin ettei mistään tullut mitään ja minun oli vaikea hengittää. Soitin työterveyslääkärille ja pääsin päivystysajalla vastaanotolle. Verenpaineeni olivat 170/110 luokkaa ja pulssi hakkasi levossa reilu 100 kertaa minuutissa, niskani ja rintarankaa ympäröivät lihakset olivat vetäneet kunnon kramppiin, minkä johdosta en saanut hengitettyä. Se päivä muutti elämäni. Seuraavana päivänä ostin kuntosalikortin ja aloin lenkkeillä 5 kertaa viikossa, venyttelin ja kävin hieronnassa. Painoni oli 96kg.

Kävin ahkeraan salilla ja lenkillä, kunnes urheilusta katosi mielekkyys.

Tajusin tarvitsevani tsemppaajaa ja perään katsojaa. Lähetin kuntokeskus Tzempin Janille sähköpostia ja sovimme tapaamisen. Siitä tapaamisesta on kohta vuosi aikaa. Tapaamisen pohjalta Jani teki minulle kuntosaliohjelman ja ruokavalion, jota aloin noudattaa pilkun tarkasti. Kunto nousi, paino laski ja mielekkyys urheiluun kasvoi.

Minulle vaihtelu sopii hyvin koska kyllästyn helposti

Tällä hetkellä urheilu on elämässäni erittäin suuressa roolissa, treenaan salilla 5 kertaa viikossa ja lenkkeilen ja käyn uimassa kun siltä tuntuu, paino on pysynyt samoissa lukemissa muutaman kuukauden, mistä olen ihan tyytyväinen. Projektini jatkuu syksyn mittaan ja muuttaa muotoaan. Minulle vaihtelu sopii hyvin koska kyllästyn helposti, onneksi koutsi tuntee jo minun oikkuni ja osaa mukautua hyvin minun tarpeitteni mukaan. Minä vaihdoin sohvan, telkkarin, tietokoneella surffailun ja alkoholin kuntosaliin ja terveellisempiin elämäntapoihin.

Suosittelen Tzempin valmennusta ihan kaikille harrastelijoista kilpalavoille haaveileviin.
Annika, 32 v.

Projektini etenemisestä lisää blogissani:
www.annunoma.blogspot.fi