Terhi, kuukauden ohjaaja

Olen 32-vuotias keväällä naimisiin mennyt kulttuurityöntekijä ja kuntonyrkkeilyohjaaja Kiukaisista. Ohjaan Euran Tzempissä sekä kuntonyrkkeilyä että circuitia. Liikunta on aina ollut osa elämääni, nyt aikuisiällä kaikkein eniten. Kotikaupungissani Harjavallassa pelasin monta vuotta pesäpalloa. Lumilautailun aloitin myös jo lapsena ja se on edelleen talvisin mieluinen harrastus. Kamppailulajit löysin muutettuani opiskelemaan Poriin. Siellä hurahdin kertaheitolla potkunyrkkeilyyn. Olin aina tiennyt, että kamppailulajit olisivat minun juttuni, mutta pienessä kotikaupungissani ei ollut mahdollisuuksia harrastaa näitä lajeja.

Opiskelujeni jälkeen muutin Kiukaisiin ja hain itselleni harrastuspaikkaa. Kuulin, että Tzempissä järjestetään kuntonyrkkeilytunteja, niinpä suuntasin Tzemppiin ja Markon tunnille. Pian tämän jälkeen aloitin myös Krav Maga -itsepuolustuslajin treenaamiseen niin ikään Tzempissä. Heti alusta asti koin, että Tzemppiin oli helppo tulla – siellä on rento ilmapiiri ja ihanat ihmiset ympärillä.

Kun olin harrastanut jo kymmenisen vuotta nyrkkeilyä, aloin kaivata uusia haasteita lajin parissa. Otteleminen ei juuri kiinnostanut. Ajattelin, että minulla voisi olla annettavaa kuntonyrkkeilyohjaajana ja se toisi arkeeni uutta mielenkiintoista sisältöä. Menin Janin juttusille Tzempissä loppuvuonna 2012, ja hän innostui asiasta. Niinpä aloitin ohjaajana jo heti vuoden 2013 alussa. Samalla aloin vetää myös circuit -tunteja. Kouluttauduin ensimmäisen ohjaajavuoteni aikana Suomen Nyrkkeilyliiton kursseilla kuntonyrkkeilyohjaajaksi. Käyn edelleen Nyrkkeilyliiton ja eri seurojen tapahtumissa kouluttamassa itseäni lisää – on sitä tullut treenattua muutamaan otteeseen itse mestarin, Amin Asikaisen, seurassakin.

Viimeisten vuosien aikana juoksu on tullut tärkeäksi harrastuksekseni nyrkkeilyn ja Krav Magan ohella. Juoksen parantaakseni kestävyyskuntoani ja muiden liikuntaharrastuksieni tapaan se auttaa stressinhallinnassa. Kesäaikaan saatan juosta kolme neljä kertaa viikossa. Olen myös osallistunut erilaisiin juoksutapahtumiin, takana muutama puolimaratonkin. Talviaikana juoksu jää vähemmälle ja korvaan harjoituksia spinningsalin puolella.

Itse treenaan ennen kaikkea peruskunnon ylläpitämiseksi sekä henkisen hyvinvoinnin takia. On tärkeää, että pärjään arjen haasteissa nyt ja tulevaisuudessa. Monet vaivat häviävät, kun liikkuu säännöllisesti. En juuri stressaa arjessa, kun saan purkaa paineita treenisalilla tai juoksupolulla. Mottoni onkin yksinkertaisesti: Hyvä treeni – parempi mieli. Ja tämä on niin tosi! En usko kenenkään ikinä harmittelevan jälkikäteen, että tuli lähdettyä liikkumaan. Liikunnasta saa paljon puhtia ja uskoa itseensä. Treenin jälkeen pienet vastoinkäymiset eivät tunnu yhtään niin suurilta kuin ennen jumppaa. Ja ne treenikamut, niistä saan niin paljon voimaa! Kiitos teille! Monet naurut on yhdessä naurettu.

Olen yläasteesta lähtien ollut kasvissyöjä, muita dieettejä en ole koskaan kokeillut. Pyrin sekä syömisessä että liikunnassa löytämään sen kuuluisan ”kultaisen keskitien”. Arkena syön terveellisesti, aloitan aamun smoothiella tai kaurapuurolla. Syön paljon suomalaisia marjoja, ne ovat parasta superfoodia. Aina ei tarvitse valita ruuista sitä terveellisintä tai epäterveellisintä vaihtoehtoa, myös välimaastosta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Pyrin pitämään pari päivää viikossa taukoa liikunnasta, että keho saa riittävästi lepoa. Nukun myös aina kunnon yöunet. Tärkeää minulle on olla hyvässä kunnossa ja terve. Vaa´an lukemalla ei niinkään ole väliä, kunhan itsellä on hyvä olla!
Arki on kiireistä aikaa, kun yritän sovittaa työt ja harrastukset viikko-ohjelmaani. Työn ja treenaamisen vastapainona matkustelen paljon, silloin lenkkarit ja treenitrikoot jäävät pääsääntöisesti kotiin. Matkoilla nautin hyvästä ruuasta ja kroppa saa levätä. Ja kotona taas, voi sitä liikunnan riemua! Toki teen myös aktiivilomamatkoja, joka kevät suuntaamme pohjoiseen laskemaan.

Tunneillani Tzempissä käy aivan mahtavaa porukkaa! Me treenataan täysillä, mutta aina pilke silmäkulmassa. Naurua ei unohdeta! Se onkin ryhmäliikunnassa parasta, hiki tulee, muttei happamalla naamalla. Ja tunnin jälkeen on aina aikaa jutusteluun. Olen saanut paljon hyviä ystäviä Tzempin kautta, sekä muista ohjaajista että treenikavereista. Etenkin nyrkkeilyssä, jossa tehdään paljon pariharjoituksia, tulee porukka nopeasti tutuksi. Olenkin kiitollinen, että saan treenata ja ohjata Tzempissä – se on ikään kuin toinen koti.

Syksyyn suuntaan täynnä intoa. Ihanaa, kun olen saanut taas arkirutiinit rullaamaan kesän jäljiltä. Parasta syksyssä on lenkit viilenevässä syksyn tuoksuisessa luonnossa. Syyskuun puolivälissä alkaa jumppani pyöriä taas täydellä teholla, kun kansalaisopiston tunnit alkavat. Toivotankin kaikki lämpimästi tervetulleiksi syksyn jumppiini, niin vanhat kuin uudet jumppaajat. Nähdään ja liikutaan ilolla!

Terhistä sanottua:

Terhi on ihana, mukava, osaava ja kannustava!

Tunnollinen tzemppari, jolla aina pilke silmäkulmassa!

She’s a lady! Sopiva sekoitus pippuria nyrkkeilysäkin äärellä ja suloinen ripaus söpöyttä.

Toimelias, teräs-Terhi, aina täysillä mukana!!!

Herttanen rouva rauhallisuus, jonka nyrkkien eteen en kuitenkaan haluaisi joutua… 😀

Terhi on kolleegana ja työntekijänä unelmatapaus 🙂 Hän on ammattitaitoinen, asiakaslähtöinen, aina hyvällä tuulella ja valmis auttamaan. Hän on nöyrä puurtaja, joka ei tee itsestään isoa numeroa, mutta on silti Tzempin yksi avaintekijöistä 🙂