Morjensta teille kaikille!

Lyhyt alustus:
Olen nimeltäni Ari Toivola, 47 vuotias neljän upean lapsen isä ja yhden valloittavan pienokaisen isoisä Euran Otsonkierrolta. Onnellisena ja ylpeänä miehenä voin kertoa kulkeneeni tätä elämää eteenpäin yhdessä rakkaan vaimoni Kirsin kanssa karkeasti laskettuna viimeiset 30 vuotta. Tapasimme Kikan kanssa Raumalla merenkulkuopiston ammattikoulussa ja löimme hynttyyt suhteellisen nopeasti yhteen sukulaisten kauhistellessa tätä spontaania ja superdynaamista käytöstä. Olen tienannut leipäni pääasiassa telakkateollisuuden & laivanrakennuksen kautta vuodesta 1988 lähtien jossa toimin nykyään Saksalaisen R&M Groupin palveluksessa laivakeittiöiden ja muona-alueiden toimialajohtajana. Työtä on tällä hetkellä näköpiirissä vuosiksi eteenpäin, joten ei voi muuta kuin olla tyytyväinen aikoinaan oikein tehdystä ammatinvalinnasta.

Kipinä punttien kolisteluun syttyi meikäläiselle jo 1980 luvun puolivälissä:
Kuntosaliharrastus iski kiinni sangen varhain jo ennen mopoikää eli jossakin vaiheessa yläastetta, jolloin fysiikka ja kiinnostus omaan ulkonäköön selkeästi nosti päätään. Tuohon aikaan Eurassa kolisteltiin puntteja lähinnä urheilukentän voimailutilassa ja muutama vuosi siitä urheilutalon alakerrassa. Treeniasuina olivat lökäpöksyt, verkkopaita ja urheilusukat tyylikkäästi kiskottuna 20 cm punttien päälle lähes polviin saakka. Ei kiiltänyt laitteissa kromi eikä tuoksunut salilla deodorantti. Ketjutaljat kitisivät rasvan puutteesta ja ruosteiset tangot pölisivät magnesiumista. Treenaaminen tapahtui lähinnä pyramidityyppisenä voimaharjoitteluna, jolloin nuorille miehille tyypillisesti toistomäärät olivat aina minimissä ja raudat maksimissa. Hommaan sai tuohon aikaan ohutta suullista ohjeistusta lähinnä Keskimäen Veijolta, Väisäsen Matilta ja Kataviston Kimmolta, jotka olivat selkeästi voimailussa tuolloin Euran nurkilla jo muita harrastajia pidemmällä ja pykälää vakavammin liikenteessä. Jotenkin treenattu ja massiivinen lihaksisto vaan herätti nuoressa kaverissa kiinnostusta ja se ohitti kaikki muut harrastukset jättäen ne kauaksi taakseen. Valkuaisaineet saatiin kasaan sekoittamalla purkkimaidon joukkoon jatkeeksi rasvatonta maitojauhetta ja makuaineeksi reippaasti kaakaojauhetta ja hommahan kulki, tai ainakin niin me kaikki vakavasti tuolloin uskoimme. Laturit, treenijuomat ja palkkarit olivat meille kaikille aivan tuiki tuntematon käsite. Treeni oli kovaa ja vastukset raskaita mutta lepo ja ravinto olivat valitettavasti aivan vieras termi … ?

Treenaaminen tänään / 2016:
Kuntosalitarjonta ja sitä kautta lajirepertuaari on kehittynyt vuosikymmenten kuluessa jättimäisin harppauksin. Euran lähialueella on useita kuntosaleja, joista kukin voi valita itselle mieleisimmän. Itselleni Kauttuan Tzemppi tarjoaa täydelliset puitteet oman lajin harrastamiselle. Tzemppi on moderni ja viihtyisä liikuntakeskus & kuntosali, josta löytyy hyvä laitekanta koko kehon treenaamiselle. Pääasiassa meikäläisen kuntosaliharrastus perustuu monipuoliseen voimaharjoitteluun pitkillä toistomäärillä ja suhteellisen pienillä vastuksilla. Tavoitteet ovat vuosien kuluessa muuttuneet ja nykyisin kupletin juoni onkin lähinnä treenata puhtaasti, turvallisesti ja monipuolisesti ja yrittää siinä matkan varrella vielä jopa hieman kehittyäkin. Osaaminen ja tietotaito kuntosaliharrastamiseen liittyen on kasvanut jopa enemmän kuin itse kuntosalit laitteistoineen. Netti pursuaa erilaisia treeniohjelmia, kalorilaskureilla varustettuja ruokavalioita ja niiden yhdistelmiä. Henkilökohtaisesti olen 110% varma, että nykyään kenenkään henkilökohtainen kehittyminen ei jää ainakaan tästä osiosta kiinni. Personal trainer -valmennusta on tarjolla laidasta laitaan ja sanoisinkin että ainakin lajia aloittelevan harrastajan kannattaa tämä tarjonta ehdottomasti käyttää hyödyksi. Oikealla tavoitteisiin sopivalla valmennuksella pääsee huomattavasti parempiin ja nopeampiin tuloksiin kuin ns. kantapään kautta oppimalla. Heittäisin teille lukijoille tässä kohtaa kysymyksenä: eikö olisi jopa hieman tyhmää jättää tällainen mahdollisuus kokonaan käyttämättä?

Oman lajin löytäminen kaiken tarjonnan keskeltä:
On olemassa lukematon kirjo eri lajeja kuten painonnostoa, voimannostoa, kehonrakennusta, spinningiä, ryhmäliikuntaa jne. Oman lajin löytäminen uskoakseni onnistuu vain etsimällä ja kokeilemalla. On myös mahdollista ja ehkä jopa fiksuakin harrastaa useampaa lajia rinnakkain, jolloin erityyppiset harjoitteet ja lajivalinnat alkavat luonnollisesti tukemaan toinen toistaan. Liikuntakeskuksena Tzemppi tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja joten ei muuta kuin testaamaan ja kokeilemaan mikä on lopulta se oma juttu josta kipinä aidosti syttyy.

Miksi minun harrastuksenani on kuntosali:
+ Tuleeko minusta joskus vielä kehonrakennuksen Mr. Olympia -> ei varmasti tule
+ Olenko menossa joskus kisalavalle -> ei ole suunnitelmissa
+ Haluanko terveempää elämää -> kyllä
+ Haluanko paremman ja vahvemman fysiikan -> kyllä
+ Haluanko hyvää fiilistä ja euforisen tunteen kovan treenin jälkeen -> kyllä
+ Haluanko näyttää 50 … 60 …70 vuotiaana vielä hyvältä -> ehdottomasti kyllä

Ei se lopulta ole tämän kummempaa. Meillä on kaikilla omat halumme ja tavoitteemme. Tavoitteeseen pääseminen vaatii sitoutumista, panostusta ja motivaatiota, jonka tueksi hieman osaamista ja ripaus kokemusta. Treeni, ravinto ja lepo = tämä on se ”pyhä kolminaisuus”, joka pitää kaikkien urheilijoiden lajivalinnasta riippumatta ehdottomasti muistaa!

Asettakaa itsellenne realistiset tavoitteet ja lähtekää tekemään lujasti töitä niiden eteen. Liikkukaa omien rajojen puitteissa, kehittykää ja muistakaa nauttia siitä matkasta, jolle olette jo ehkä lähteneet tai vasta lähdössä. Voit olla pitkä tai pätkä, hoikka tai pyöreä tai ihan mitä vaan, sillä ei ole oikeasti mitään merkitystä. Itse oli aloittaessa alle 80 kiloinen laihahko ja arka nuorimies ja tänään noin 120 kiloinen hieman pullukka supersosiaalinen papparainen.

Jos olette aivan matkanne alussa, kysykää rohkeasti neuvoja ja hankkikaa tarvittava määrä tietoa. Valitkaa itsellenne osaava ja ammattitaitoinen personal trainer, joka johdattaa teidät turvallisesti oikealle polulle. Jos ja kun nähdään taas jonakin päivänä salilla -> moikkaillaan ja jutellaan lisää.

Tzemppiä teille kaikille!

-Ari-